Šimtalapis – mėgstamas lietuvių švenčių patiekalas. Jeigu nenorite leisti pinigų jau pagamintam šimtalapiui, išbandykite namuose gamintą.
Namuose gaminamo šimtalapio receptų galima rasti įvairių. Vieni jį vadina „netikru“ šimtalapiu, kiti – „tinginių“ šimtalapiu. Kaip pavadinsi – nepagadinsi. O išbandyti jį tikrai rekomenduojame!
Jums reikės:
- Pakelis šaldytos bemielės sluoksniuotos tešlos (lapeliais);
- 200 gramų sviesto;
- 3 šaukštai cukraus;
- 8 šaukštai aguonų;
- 1 kiaušinis;
- šaukštas cukraus pudros;
- 4 šaukštai razinų.
Gaminimas:
- Aguonas užplikykite karštu vandeniu.
- Atšildykite šaldytą sluoksniuotą tešlą. Padalinkite lakštus perpus. Pusė lakštų kol kas atidėkite trumpam, o kitą pusę plonai iškočiokite.
- Kambario temperatūros sviestą padalinkite į dvi dalis. Vieną dalį sumaišykite su cukrumi (labai gerai išsukite) ir dviem trečdaliais aguonų (nukoštų).
- Iškočiotus lakštus aptepkite aguonų ir sviesto mišiniu ir suvyniokite.
- Likusius lakštus, kuriuos buvote atidėję, aptepkite sviestu, pabarstykite aguonomis ir mirkytomis razinomis. Šiuos lakštus užvyniokite ant sukučio su aguonų įdaru.
- Lengvai išplakite kiaušinį su dviem šaukštais vandens ir aptepkite šimtalapio viršų.
- Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
- Iškepus viršų pabarstykite cukraus pudra.
- Pjaustykite jau atvėsusį.