53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI
Kriaušių pyragas nepaliks abejingų

Kriaušių pyragas nepaliks abejingų

Amerikiečių tradicinis upside-down pyragas yra su konservuotais ananasais. Tačiau tokio tipo pyragą galima pagaminti su įvairiausiais vaisiais, priklausomai nuo sezono ar to, ką turime namuose.

Tešla tikrai puiki, o pyrago viršus su pasirinktais vaisiais tik praturtins šį kepinį. Tokio pyrago viršui puikiai tiks nektarinai, persikai, abrikosai, mango, vyšnios ar kitos uogos, obuoliai, kriaušės, braškės ar bet kokios minėtų vaisių kombinacijos. Slyvos tiks, jei jos nebus per daug sunokusios ir pernelyg sultingos. Beje, tinka ir šaldyti vaisiai. Juos išdėlioti ant pyrago dugno reikėtų, kol jie dar sušalę. Kaskart galime išgauti vis kitokios skonio pyragą, naudodami tą patį tešlos receptą, bet pakeisdami vaisius. Ir kiekvieną puikus pyrago skonis garantuotas, nes: skani ir puri tešla + karamelizuoti vaisiai. Prie tokio pyrago ir jokio pagardo nebereikia. Beje, čia pateikiu ir kelias tešlos variacijas, visos išbandytos ir visos skanios, tiesiog galime ją pasiderinti prie situacijos, kokių ingredientų turime ar neturime šiuo metu virtuvėje.

Taigi, šį kartą naudoju kriaušes ir patvirtinu – jos tikrai puikiai tinka tokio tipo pyragui.

Pyrago kepimo forma apvali, ~24 cm skersmens. Jei norite kiek didesnio pyrago, darykite pagal žemiau pateiktos pirmos tešlos pyrago su slyvomis receptą.

Pyrago viršutiniam sluoksniui reikės:

2-3 kriaušių, nuluptų ir supjaustytų skiltelėmis;

~50 g (1/4 puodelio) sviesto;

~60 g (1/3 puodelio) rudojo cukraus.

Pyrago tešlai reikės:

85 g sviesto, kamb. temperatūros.

100 g (1/2 puodelio) cukraus.

2 kiaušinių.

1 a.š. vanilės ekstrakto.

170 g (1 ir 1/3 puodelio) miltų. 

1 a.š. kepimo miltelių.

žiupsnelio druskos.

saujos migdolo riešutų, susmulkintų.

80 ml (1/3 puodelio) pieno.

Orkaitę įkaitiname iki 180 C.

Pasiruošiame karamelinį vaisių sluoksnį. Išlydome sviestą ir paskleidžiame į kepimo popieriumi padengtą kepimo formą (turi būti su užlenktais kraštais, kad skystis kepant neišbėgtų per formos kraštus, jei naudojame atsegamą formą). Tolygiai užbarstome cukrų (galima jį ištirpinti belydant sviestą ir šia mase padengti kepimo formą). Kriaušes nulupame ir supjaustome plonomis skiltelėmis. Dėliojame jas į kepimo formą ant sviesto masės, gali ir šiek tiek persidengti – bus tik skaniau ir skalsiau.

Kriaušių pyragas
Kriaušių pyragas
Asmeninio albumo nuotr.

Ruošiame tešlą. Minkštą sviestą su cukrumi išsukame iki baltumo. Po vieną įmušame kiaušinius, įlašiname vanilės ekstrakto. Gerai išplakame. Tada išsijojame miltus kartu su kepimo milteliais ir druska, sudedame riešutus ir pieną. Viską maišome tik iki kol gerai išsimaišo, ne per intensyviai. Tešla gausis gana tiršta. Ją pilame ant kriaušių, išlyginame paviršių ir jau galime šauti į orkaitę – kepsime apie 50 min.

Iškepusį pyragą paliekame atvėsti 20 min ir tada apverčiam į serviravimo lėkštę. Verskite atsargiai, nes kažkiek karamelinio skysčio tikrai nulašės ne ten, kur reikia. Bet viskas gerai. Galima dar pabarstyti migdolo plokščių.

Kepimo temperatūra: 180 C.

Kepimo laikas: 45-55 min.

šaltinis: http://sukaramele.blogspot.com/

Mano išsaugoti straipsniai