JUS PASITINKA ATSINAUJINĘS TAVO VAIKAS
Dienos receptas: kalėdiniai sausainiai

Dienos receptas: kalėdiniai sausainiai, kurie patiks ir mažiems, ir dideliems

Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be tam tikrų patiekalų. Kiekviena šeima turi savo tradicijas. Pas vienui stalo pažyba – balta mišrainė, pas kitus – kepta antis, o pas trečius – naminiai kalėdiniai sausainiai.

Kalėdos – jau tuoj čia pat. Tai reiškia, kad namų gaspadinės iš močiučių receptų knygų traukia skaniausius receptus arba pasineria į internetines paieškas. Na, o mes siūlome išbandyti kalėdinių sausainių-meduolių receptą, kuris sužavės visus šeimos narius.

Minkšti kalėdiniai sausainiai

Kalėdų sausainiai – neatsiejama kiekvienos šeimos šventinė tradicija. Vieni mėgsta imbierinius sausainius, kiti – kokosinius, tretiems svarbiausia, kad gardėsis būtų minkštas. Mūsų siūlomi sausainiai arba meduoliai – itin minkšti, todėl juos bus lengva sukramtyti ir mažiausiam, ir vyriausiam namiškiui.

Ingredientai

TEŠLAI:

500 gramų miltų

130 gramų rudojo cukraus

2 kiaušiniai

100 gramų sviesto

100 gramų medaus

3 šaukšteliai prieskonių meduoliams

1 šaukštelis sodos

šlakelis acto

GLAJUI:

200 gramų cukraus pudros

1 kiaušinio baltymas 

šiek tiek citrinos rūgšties

Kaip gaminti?

1.     Pirmiausia, į dubenį supilkite išplaktus kiaušinius, dėkite medų, cukrų, sviestą. Dubenį dėkite ant vandens garų ir maišykite, kol cukrus visiškai ištirps (tai itin svarbu!). Nukėlę nuo garų, supilkite actą, kuris būtų gerai nugesintas su soda. Greitai išmaišykite. Suberkite prieskonius ir dar kartą išmaišykite.

2.     Toliau, suberkite miltus ir užminkykite tešlą. Ji turėtų būti minkoma, bet minkšta, gali būti šiek tiek lipni. Miltų nepadauginkite, kad nebūtų sunku kočioti sausainių.

3.     Tuomet gautą tešlą suspauskite į plokščią kamuolį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir dėkite 30 min į šaldytuvą, kad masė sutvirtėtų.

4.     Iš atšalusios tešlos iškočiokite 3-4 mm lakštą ir išspauskite sausainius. Dėkite ant kepimo skardos.

5.     Kepkite iki 200 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 min. Tada sausainius atvėsinkite.

6.     Atėjo laikas ruošti glajų. Cukraus pudrą, baltymą ir šaukšte vandens ištirpintą citrinos rūgštelę sumaišykite mediniu šaukštu, kol gausite glajų. Jį supilkite į maišelį ir dekoruokite sausainius.