Tinginys – vienas populiariausių desertų Lietuvoje, kurį daugelis prisimena iš vaikystės. Paprastas, greitai paruošiamas ir visada pavykstantis saldumynas. Tačiau šiandien siūlome tradicinį receptą kiek pakeisti – įprastą skonį paįvairinti cinamonu. Šis prieskonis suteiks desertui šilumos, jaukumo ir visai naują aromatą, kurio dar, galbūt, neteko ragauti.
Reikės:
- 300 g sausainių (geriausia paprastų, trapučių)
- 200 g sviesto
- 150 g kondensuoto pieno
- 3 šaukštų kakavos miltelių
- 3 šaukštų cukraus (pagal skonį)
- 1–2 arbatinių šaukštelių cinamono
- žiupsnelio druskos

Gaminimo eiga:
- Sausainius sulaužykite nedideliais gabalėliais, bet ne iki trupinių – tinginys skaniausias, kai jaučiami gabalėliai.
- Puode ant silpnos ugnies ištirpdykite sviestą, suberkite cukrų, kakavą ir maišykite, kol masė taps vientisa.
- Supilkite kondensuotą pieną, gerai išmaišykite.
- Į dar šiltą masę suberkite cinamoną ir žiupsnelį druskos. Cinamonas suteiks ypatingą kvapą bei skonį.
- Paruoštą šokoladinę masę supilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite.
- Masę dėkite į kepimo formą ar paprastą maistinę plėvelę, suformuokite ritinį.
- Palikite šaldytuve bent 4–5 valandoms (geriausia per naktį).
Patiekimas ir idėjos
- Pjaustykite plonais gabalėliais.
- Galite pabarstyti trupučiu cinamono miltelių ar cukraus pudros prieš patiekdami.
- Jei norite dar sodresnio skonio, į masę galite įmaišyti saujelę riešutų ar razinų.