Kai orai tokie permainingi, keičiasi ir mūsų planai: jei tikėjomės gamtoje išsikepti mėsainių, bet prapliupo lyti, galime pasiruošti gardžią vakarienę namuose. Prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika sako, kad šis puikus patiekalas puikiai tinka pietums ar vakarienei, taip pat paruošę mėsainius pigiai pamaitinsite būrį svečių. Anot technologo, skaniausi mėsainiai – sultingi, tad mėsa turėtų būti truputį riebesnė.
Kaip išsikepti gardžius ir sultingus
Grilio ekspertas Vidas Nadzeika pataria paplotėlius pasūdyti prieš pat kepant ir tuomet dėti ant grotelių: „Druska iš mėsos ištraukia vandenį ir ją įmaišius į maltą jautieną, mėsa kepdama taps sprangi ir kieta. Paplotėlius mėsainiui formuokite šiek tiek didesnius nei bandelės, nes kepdama mėsa traukiasi. Pats paplotėlis turėtų būti apie 1 centimetro storio“, – sako V. Nadzeika.
Jis priduria, kad mėsainiams reikėtų nenaudoti sausos mėsos, nes paplotėliai bus ne tokie sultingi. „Kepama ant grilio mėsa turėtų būti truputį riebesnė. Nepamirškite, kad naudojant sausą mėsą, derėtų ją sumalti ir pridėti priedų.Ruošiantis kepti paplotėlius, patartina jų viduryje padaryti duobutę, kad kepdami jie neišsipūstų – taip pavyks gražiai suformuoti mėsainius“.
Jei smulkinta mėsa sausoka, ekspertas pataria į ją įpilti šiek tiek česnakinio ar salotoms skirto padažo – taip ji taps sultingesnė ir gerokai skanesnė.
Jautienos ir kiaulienos mėsainis
RECEPTAS (2 porcijoms)
Patiekalui reikės:
- 200 g pasiruoštų maltinių;
- 1 vnt. svogūno;
- 2 šaukštų aliejaus;
- 2 vnt. kiaušinių;
- 2 vnt. čederio sūrio;
- 2 vnt. mėsainių bandelių;
- 1 vnt. pomidoro;
- 50 g marinuotų agurkų;
- 1 šaukšto kečupo;
- 1 šaukšto garstyčių;
- 1 šaukšto majonezo;
- 1 saujos gražgarsčių;
- keletos salotų lapų.
Kaip gaminti:
1. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite plonais pusžiedžiais.
2. Maltinius patepkite aliejumi ir kepkite ant grotelių po 4–8 minutes iš abiejų pusių. Baigdami kepti mėsainį, uždėkite čederio sūrio riekelę ir palaukite, kol sūris pradės lydytis.
3. Bandeles paskrudinkite ant kaitros.
4. Garstyčias sumaišykite su majonezu ir mišiniu aptepkite skrudintas bandelių puseles. Ant bandelės vienos puselės dėkite salotų lapus, gražgarsčių, iškeptą maltinį su sūriu, marinuotą agurką, griežinėlį pomidoro ir keptą kiaušinį. Uždėkite kitą bandelės pusę.

Makaronų apkepas
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
- 300 g makaronų;
- 50 g sūrio „Tilsit“;
- 300 g maltos mėsos;
- 1 šaukšto prieskonių;
- 300 ml pomidorų padažo.
Kaip gaminti:
1. Maltą mėsą sumaišykite su prieskoniais ir suformuokite kukulius.
2. Sudėkite į kepimo indą ir kepkite 190 laipsnių temperatūroje 10 minučių.
3. Išvirkite makaronus, sumaišykite juos su padažu ir 20 g tarkuoto sūrio.
4. Sudėkite į kepimo indą su kukuliais.
5. Pabarstykite likusiais 30 g tarkuoto sūrio.
6. Kepkite dar 8 –10 minučių.
Skanaus!