Obuolių duona su cinamonu, tai ta pati bananų duona, tik vietoj bananų dėjau obuolius ir cinamoninį cukrų. Šią obuolių duoną, galima vadinti ir keksu. Ji labai tinka vėsų rudenį pasikelti ūpą su šilta gilių kava.
Jos viršus traškus ir saldus, o pyragas dėl obuolių gabaliukų tirpsta burnoje. Kas mėgsta gali dėti ir riešutų. Puikiai tiks lazdynų, pecano ar graikiniai riešutai.
Šia obuolių duoną geriausia valgyti atvėsusią.
24 x 10 cm kepimo forma
užtruksite 60 minučių
tešlą paruošite per pusvalandį
Ingredientai
- 100 g rudojo cukraus
- 1.5 arbatinio šaukštelio malto cinamono
- 2 dideli kaimiški kiaušiniai
- 100 g balto cukraus
- 110 g nesūdyto sviesto (netoleruojantys laktozės naudokite augalinį sviestą)
- 120 ml pieno (netoleruojantys laktozės naudokite augalinį)
- 2 arbatiniai šaukšteliai vanilės ekstrakto
- 195 g miltų
- 0.5 šaukštelio druskos
- 1.5 šaukštelio kepimo miltelių
- 120 g obuolių (nuluptų, išpjaustytais sėklalizdžiais ir supjaustytų kvadratėliais)
Gaminimas
- Į plakimo indą sumušame 2 kiaušinius ir plakame elektriniu mikseriu kol pradės darytis tiršta masė.
- Supilame baltą cukrų ir plakame kol masė sutirštės ir pasidarys šviesiai balkšvai gelsva.
- Išlydome sviestą. Nesustojant plakti į kiaušinių masę pamažu supilame išlydytą sviestą. Tada supilame pieną ir vanilės ekstraktą. Viską gerai išmaišome.
- Miltus sumaišome su kepimo milteliais, beriame druskos. Tada imame sietelį, įdedame miltų ir maišydami pamažu juos įsijojame į tešlą.
- Kai tešla bus vientisa pasiruošiame obuolius. Nulupame išimame sėklalizdžius ir supjaustome kvadratėliais. Sudedame į tešlą ir lengvai išmaišome.
- Įkaitiname orkaitę iki 175°C.
- Į dubenėlį suberiame rudąjį cukrų, cinamoną ir viską išmaišome, kad cinamonas tolygiai pasiskirstytų.
- Į kepimo formą įtieskite kepimo popieriaus.
- Įpilkite dalį tešlos. Maždaug per 2-3 pirštus. Ant viršaus tešlos tolygiai pabarstykite cukraus ir cinamono mišinio. Tada ant viršaus supilkite likusią tešlos dalį.
- Tešlos viršų tolygiai pabarstykite cinamono ir cukraus mišiniu. Paimkite pagaliuką ir jį truputį įsmeigę į tešlą per visą pyrago ilgį padarykite zigzagą. Bet tik vieną kartą, nepersistenkite.
- Pyragą įdėkite į orkaitę ir kepkite 60 minučių. Ar tešla iškepusi patikrinkite įkišę pagaliuką, jei ištraukus jis būna sausas, pyragas iškepė.
- Iškepusį pyragą palikite atvėsti pusvalandžiui. Skanaus!
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt