Dažna mama suka galvą, ką gaminti šiandien. Gydytojai dietologai pataria: reikia taip suderinti dienos valgiaraštį, kad vaikas gautų visų reikiamų medžiagų – ir geromis proporcijomis.
7 dienų 2-3 m. mažylio valgiaraštis.
Pirmadienis
Pusryčiai: javiniai dribsniai su jogurtu ir pjaustytu bananu, vaisių sultys
Priešpiečiai: varškytė, kivis, mėtų arbata
Pietūs: agurkų sriuba, lietiniai su varške ir trintų vaisių padažu (pavyzdžiui, braškių, jeigu vaikutis nealergiškas), geriamasis vanduo
Pavakariai: nedidutis sumuštinukas-piramidė iš ruginės duonos, virtos paukštienos ir raudonųjų paprikų, mineralinis vanduo
Vakarienė: „pelytė” iš pusės kiaušinio su paprikos „akytėmis”, perpjauto ridikėlio „ausytėmis” ir „uodegėle” – svogūnų laiškeliu. Tupi ant salotos lapo. Baltos duonos riekelė, vaisių arbata arba geriamasis vanduo.
Antradienis
Pusryčiai: trijų grūdų košė su juodųjų serbentų uogiene arba trintais vaisiais, vaisių arbata
Priešpiečiai: kefyras, bananas
Pietūs: sultinys su mėsos kukulaičiais ir petražolių lapeliais, bulvės, šparaginės pupelės, pomidoras, kompotas
Pavakariai: aviečių kisielius, sausainis, vanduo
Vakarienė: žuvis drebučiuose su virtomis daržovėmis, duonos riekelė, kakava
Trečiadienis
Pusryčiai: kumpio suktinukai su sūriu ir trintais ridikėliais, duonos riekelė, vandeniu skiestos natūralios sultys.
Priešpiečiai: vaisių salotos (obuolys, morka, persikas ir jogurtas), grūdėta duona, mineralinis vanduo.
Pietūs: kopūstienė, spagečiai su vištienos ir daržovių padažu (pomidorai, morka, paprika, svogūnas, cukinija), pagardinti baziliku, česnakais ir geltono sūrio drožlėmis, vyšnių kompotas.
Pavakariai: naminis šerbetas iš juodųjų serbentų, keksas, pienas.
Vakarienė: sumuštinis iš ruginės duonelės, sviesto, virto kumpio, pomidoro, geltono sūrio, mėtų arbata.
Ketvirtadienis
Pusryčiai: agurkas, įdarytas kiaušinių ir žuvies pasta, jogurtu ir pomidorais, ruginė bandelė, kriaušė, arbata.
Priešpiečiai: vanilinis sūrelis su vaisiais, mineralinis vanduo.
Pietūs: daržovių sriuba, grikių košė, kiaulienos guliašas su grietinės padažu, burokėlių piurė, geriamasis vanduo.
Pavakariai: mielinis pyragas su vaisiais, skiestos natūralios sultys.
Vakarienė: sumuštinis su sviestu, virtu kumpiu, varške, trintais ridikėliais, vaisių arbata.
Penktadienis
Pusryčiai: sumuštinis su sviestu, geltonu sūriu, šviežiu agurku ir paprika, geriamasis vanduo.
Priešpiečiai: saldi bandelė su sviestu ir džemu, geriamasis jogurtas.
Pietūs: pomidorų sriuba su makaronais ir petražolių lapeliais, orkaitėje kepta žuvis, bulvių piurė, salotos (trinta morka, obuolys, aliejus su citrina), geriamasis vanduo.
Pavakariai: pieninis vaisių kokteilis su šviežiais arba šaldytais vaisiais.
Vakarienė: salotos: brokoliai, virta vištos krūtinėlė su jogurto ir majonezo padažu ir krapais, ruginė duona, mėtų arbata.
Šeštadienis
Pusryčiai: virtos mėsytės gabaliukai, pomidorų ir raugintų agurkų salotos, bananas, geriamasis vanduo.
Priešpiečiai: žalios daržovės, ryžių vaflis, skiestos sultys arba geriamasis vanduo.
Pietūs: sriuba su perlinėmis kruopomis, bulvių užkepėlė su pievagrybiais, virta mėsyte ir geltonu sūriu, vaisių kisielius.
Pavakariai: pusė kriaušės.
Vakarienė: apkepta bandelė su plaktu kiaušiniu, smulkintais svogūnų laiškais, arbata.
Sekmadienis
Pusryčiai: omletas su kumpiu, ruginė bandelė, skiestos sultys arba vanduo.
Priešpiečiai: virtos mėsytės gabaliukai, daržovės, vanduo.
Pietūs: balinta burokėlių sriuba su bulvėmis, virti ryžiai, vištos krūtinėlė, salotos iš Pekino kopūstų, obuolio, kukurūzų, geriamasis vanduo.
Pavakariai: vaisių ir jogurto želė, pagaminta iš plaktų vaisių, mineralinis vanduo.
Vakarienė: paprikos geldelės, įdarytos daržovių salotomis, su jogurto ir majonezo padažu ir geltonu sūriu, ruginė riekelė, kakava.
Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo “TAVO VAIKAS” prenumeratą.
_loadQuiz(13404);