Geriausia Kalėdinė dovana - žurnalo MANO NAMAI prenumerata!
Panettone
Panettone

Dienos receptas: itališkas Kalėdų desertas „Panettone“

Kalėdos Italijoje – tai ne tik žavinga šventinė nuotaika, bet ir išskirtiniai kulinariniai tradicijos akcentai. Vienas iš jų, tai „Panettone“ – tradicinis itališkas kalėdinis pyragas, kilęs iš Milano. Šis pyragas yra ypatingas savo lengva ir tekstūra, sodriu skonio deriniu ir saldžiu džiovintų vaisių bei riešutų užpildu. „Panettone“ yra puikus pasirinkimas tiek Kalėdų pusryčiams, tiek kaip desertas prie kavos, o jo gamyba gali tapti smagia šeimos tradicija.

Ingredientai:

  • 500 g aukščiausios kokybės miltų
  • 120 g cukraus
  • 100 g sviesto, kambario temperatūros
  • 200 ml šilto pieno
  • 25 g šviežių mielių
  • 4 kiaušiniai
  • 1 žiupsnelis druskos
  • 200 g džiovintų vaisių (razinų, džiovintų vyšnių, džiovintų apelsinų žievių)
  • 100 g skrudintų riešutų (pvz., migdolų ar lazdyno riešutų)
  • 1 arbatinis šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 1 šaukštelis citrinos žievelės
  • 1 šaukštelis šviežių mielių

Paruošimas:

  1. Mielių aktyvinimas:
    • Šiltame piene ištirpinkite 1 šaukštą cukraus ir įmaišykite šviežias mieles. Leiskite mišiniui pastovėti apie 10-15 minučių, kol jis pradės putoti.
  2. Tešlos gaminimas:
    • Į didelį dubenį suberkite miltus, likusį cukrų ir druską. Viduryje padarykite duobutę ir įpilkite pieno ir mielių mišinį, vanilę, citrinos žievelę. Pradėkite maišyti, kol visi ingredientai sujungsis.
    • Įmuškite kiaušinius, po vieną, ir įmaišykite sviestą, kad tešla taptų elastinga ir minkšta.
    • Uždenkite tešlą švaria servetėle ir leiskite jai pakilti šiltoje vietoje apie 1-2 valandas, kol ji padvigubės.
  3. Formavimas:
    • Kai tešla pakils, suberkite džiovintus vaisius, riešutus. Švelniai įmaišykite juos į tešlą, kad neprarastumėte jos purumo.
    • Įkaitinkite orkaitę iki 180°C. Tepkite formą su sviestu arba naudokite specialią „panettone“ formą. Jei tokios neturite, galite naudoti aukštą, stačiakampę kepimo formą.
    • Perkelkite tešlą į formą ir leiskite jai dar kartą pakilti, kol ji užpildys formą ir pasieks viršų (apie 1 valandą).
  4. Kepimas:
    • Kepkite pyragą apie 35–45 minutes, priklausomai nuo orkaitės, kol jis taps auksinės spalvos. Norėdami patikrinti, ar pyragas iškepęs, į vidurį įdėkite medinį pagaliuką – jei jis išlenda sausas, pyragas paruoštas.
  5. Papuošimas (nebūtina):
    • Kai pyragas atvės, galite jį papuošti lengvu cukraus pudros sluoksniu arba tiesiog palikti jį paprastą, nes „Panettone“ pats savaime jau yra nuostabiai skanus.

Patiekimas:

Itališkai „Panettone“ dažnai valgomas su kava, tačiau jis taip pat puikiai dera su šaltu pienu. Šis pyragas taps tikru Kalėdų stalo akcentu, o jo kvapas ir skonis užpildys jūsų namus šventine nuotaika.

Pyragas
Pyragas
Mano išsaugoti straipsniai