Pradedame naują maisto rubriką „Dienos receptas“. Joje dalinamės tinklaraščio Maistasantstalo.lt receptais. Šį kartą – trupininis pyragas su obuoliais: trapus, traškus ir kartu minkštas. Tai skaniausias senovinis pyragas su drėgnu saldžiarūgščiu obuolių ir kriaušių džemu.
Žiemą, močiutė šį pyragą kepdavo gana dažnai su juodųjų serbentų uogiene. Užsimaniau šio pyrago, prisiminusi vaikystę. Paprašiau močiutės recepto, o ji liūdnai atsiduso, kad neprisimena.
Išbandžiau kelis receptus, kurie toli gražu nepriminė močiutės trupininio pyrago. Nepasidaviau ir bandžiau vėl ir vėl. Galiausiai radau šį receptą senovinėje knygoje „Šeimininkės vadovas“. Ten šis pyragas įvardintas kaip „trupintas plokštainis“. Jis gaminamas su pasirinktu mėgstamu marmeladu.
Turėjau kriaušių ir obuolių, tad įdarą pasigaminau pati. Receptą truputį pakoregavau pagal save. Pyragas buvo išgirtas ir labai greitai suvalgytas. Taigi Jūsų dėmesiui: senovinis trupininis obuolių pyragas, toks kokį gamino mano močiutė!
Trupininis pyragas
Tešlai
- 500 g baltų miltų (naudoju eko spelta)
- 150 g sviesto (naudojau „Vegan Block”)
- 120 g cukraus (sumalu kavamale į cukraus pudrą)
- 3 kaimiški kiaušiniai
- 1 a.š. sodos
- pusės citrinos sultys (sodai aktyvuoti)
- žiupsnelis druskos
Įdarui
- 900 g nuluptų ir nusėklintų rūgščių obuolių ir vidutinio brandumo kriaušių vienodomis dalimis (1:1)
- 4 kupini šaukštai cukraus
Gaminimas
- Kavamale sumalkite cukrų.
- Kiaušinius sumuškite į plakimo indą, supilkite cukrų ir išplakite iki vientisos masės. Įspauskite pusės citrinos sulčių, išmaišykite.
- Į didelį dubenį suberkite miltus, sodą. Sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą sviestą, sumaišykite su miltais.
- Į miltų dubenį supilkite kiaušinių plakinį ir išmaišykite tešlą. Tešlą padalinkite į dvi vienodas dalis ir padėkite valandai į šaldytuvą.
- Nuluptus obuolius ir kriaušes supjaustykite nedideliais kvadratėliais. Suberkite cukrų, gerai išmaišykite.
- Obuolius ir kriaušes suberkite į keptuvę ir vis pamaišant kepkite kol paleis sultis. Tada pakepinkite kol sultys nugaruos ir obuoliai kiek sutrištės, kad nebūtų labai daug sulčių. Masė turėtų būti šiek tiek skystesnė už obuolienę.
- Iš šaldytuvo išimkite vieną tešlos dalį. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių ir ant jo iškočiokite mazdaug 5-6 mm storio kvadratą. Man gavosi 26×23 cm plokštainis. Kraštus šiek tiek užlenkite, kad neišbėgtų įdaras.
- Plokštainio viršų padenkite obuolių-kriaušių mase. Gražiai išlyginkite.
- Išsiimkite antrą tešlos dalį. Atsipjaukite 1,5 cm juostelę, iš jos iškočiokite ploną slieką, jį supjaustykite į mažus gabaliukus ir sudėkite ant pyrago viršaus. Taip kol padengsite visą pyragą. Kitas būdas yra dėti tešlą į šaldymo kamerą ir tarkuoti burokine tarka.
- Pyragą kepkite 160°C įkaitintoje orkaitėje, viršus-apačia, antroje lentynoje nuo apačios (mano orkaitėje 5 lentynos) 60 minučių.
- Iškepusį supjaustykite kvadratėliais ir apibarstykite cukraus pudra. Skanaus!
Patarimai
- Jeigu turi užsistovėjusios uogienės, gali sunaudoti vietoj įdaro. Pyragui reikia apie pusės litro (500 g) geriau rūgštesnės uogienės.
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt