53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI

Dienos receptas: spanguolių kisielius (du būdai, kaip pagaminti gardžiausią gėrimą)

Spanguolių kisielius yra tas gėrimas, kurį dažniausiai geriame vieną kartą metuose, per Kūčias ir Kalėdas. Dalinuosi dviem lengvais būdais, kaip pagaminti gardų spanguolių kisielių be krakmolo ir su krakmolu. Be krakmolo kisielius yra sveikesnis, nes verdamas su linų sėmenimis. Su krakmolu greitesnis būdas. Abu kisieliai gardūs, tad rinktis Jums. Žemiau aprašysiu abu receptus.

Kisielių gaminu iš šviežių arba šaldytų uogų. Spanguoles sutrinu kočėlu arba rankiniu blenderiu, nukošiu, sultis padedu į šalį. Išspaudas apverdu ir tik tada kai kisielius išvirtas sumaišau su šviežiomis sultimis. Taip išsaugau sultyse esančias naudingas medžiagas ir vitaminus. Dar vienas svarbus dalykas, šviežių sulčių spalva būna raudonesnė ir ryškesnė. Kisielius atrodo gražiau ir skonis jo gaivesnis.

Spanguolių kisielius receptas su krakmolu

  • 360 g spanguolių
  • 2 litrai vandens
  • 6 šaukštai balto cukraus arba 12 šaukštų rudojo cukraus
  • 2 šaukštai krakmolo

Kaip virti spanguolių kisielių su krakmolu

  1. Nuplaukite ir perrinkite spanguoles. Sutrinkite bulvių grūstuve arba rankiniu blenderiu. Nukoškite sultis ir padėkite į šalį. Tirščių neišmeskite.
  2. Tirščius sumeskite į puodą, suberkite cukrų, užpilkite vandeniu ir virkite apie 9 minutes. Nukoškite ir išmeskite tirščius.
  3. Į nedidelį dubenėlį įpilkite apie 50-100 ml vandens, suberkite krakmolą ir maišykite iki vientisos masės.
  4. Į verdantį nukoštą spanguolių nuovirą supilkite ištirpintą krakmolą. Būtina nuolat maišyti Turėkite omenyje, kad ilgai verdamas sirupas skystėja, todėl virimas neturėtų trukti ilgiau nei 2-5 minutes jeigu naudojate bulvių krakmolą ir 10-15 minučių jei naudojate kukurūzų krakmolą.
  5. Kisielių atvėsinkite iki kambario temperatūros. Į atvėsintą kisielių supilkite išspaustas sultis, išmaišykite. Skanaus!

Spanguolių kisielius su linų sėmenimis

  • 2 litrai vandens
  • 200 g linų sėmenų
  • 12 š. rudojo cukraus arba 6 šaukštai balto
  • 360 g spanguolių

Kaip virti spanguolių kisielių be krakmolo

  1. Nuplaukite ir perrinkite spanguoles. Sutrinkite bulvių grūstuve arba elektriniu blenderiu. Nukoškite sultis ir padėkite į šalį. Tirščių neišmeskite.
  2. Tirščius sumeskite į puodą, suberkite cukrų, linų sėmenis, supilkite vandenį ir virkite apie 30 minučių.
  3. Kai kisielius pradės tirštėti nukoškite tirščius ir sėmenis. Padėkite atvėsti. Į kambario temperatūros kisielių supilkite sultis, kurias atidėjote išmaišykite. Paragaukite ar skonis tinkamas.

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai