Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Vištienos kepsneliai „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visi!

Vištienos kepsneliai „Eurovizijos“ vakarui: pirštus apsilaižys visi!

Šeštadienį lauksite svečių „Eurovizijos“ vakarui ir nežinote, ką greitai, skaniai bei pigiai paruošti? Pamarinavę vištienos šlauneles su citrinos žievele, aromatingais kepsneliais mėgausitės vos po pusvalandžio. Šis patiekalas atsieis itin pigiai: ingredientų sąrašas trumpas, paruošimas greitas, o rezultatu džiaugsis ir suaugę, ir vaikai.

Sveikatai palankios mitybos specialistė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad palyginti su kitomis mėsos rūšimis, vištiena laikoma palankesne sveikatai dėl nedidelio riebalų kiekio, o vertingiausia rinktis augintą be antibiotikų.

Vištienoje – mažiau riebalų

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad vištiena priskiriama liesesnės mėsos kategorijai ir yra turtinga visaverčiais, lengvai virškinamais ir pasisavinamais baltymais bei organizmui reikalingais mineralais, kai kuriais vitaminais. Taip pat vištiena išsiskiria mažesniu riebalų kiekiu, todėl šiuo aspektu yra sveikatai palankesnė nei raudona mėsa.

Pasak gydytojos dietologės, kartu su kalakutiena bei triušiena vištiena yra priskiriama „baltosios“ mėsos rūšiai, o„raudonajai“ mėsai priklauso kiauliena, jautiena, iš paukštienos – antiena, žąsiena.

„Raudonoji“ mėsa turtingesnė geležimi, kai kuriais kitais mikronutrientais, tačiau dėl didesnio sočiųjų riebalų kiekio bei kitų savybių gausus jos vartojimas siejamas su lėtinių ligų, tokių kaip širdies, kraujagyslių ligos, vėžio ar cukrinio diabeto, vystymusi. O „baltosios“ mėsos sąsajų su lėtinių ligų vystymusi nenustatyta“, – pažymi dr. E. Gavelienė.

Gydytoja dietologė taip pat atkreipia dėmesį, jog vištiena yra gausi aukštos kokybės baltymais, kurie yra labai svarbūs organizmo audinių statybai ir atsistatymui – ne veltui vištieną rasime dažno sportininko, kūno rengybos srities atstovomeniu.

Vertingiausia – be antibiotikų

Renkantis vištieną gydytoja dietologė rekomenduoja prioritetą teikti be antibiotikų augintai mėsai. „Be antibiotikų augintos vištienos įtaka yra sveikatai palankesnė, palyginti su neekologiškuose ūkiuose, su antibiotikais užaugintos mėsos sudėtimi. Ypač į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų“, – atkreipia dėmesį dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, antibiotikų naudojimas paukštininkystėje yra viena iš priežasčių, kodėl visame pasaulyje auga gyventojų atsparumas antibiotikams. Nors savo skoniu, struktūra ir išvaizda su antibiotikais augintos vištienos mėsa nesiskiria nuo augintos be antibiotikų, tačiau pastaroji laikoma maistingesne ir sveikatai palankesne. 

RECEPTAS 

Ant grilio ar orkaitėje kepti ir su citrina marinuoti vištienos kepsneliai 

Patiekalui reikės:

1 kg vištienos šlaunelių mėsos;

6 šaukštų alyvuogių aliejaus;

6 česnako skiltelių;

1 citrinos nutarkuotos žievelės;

1 šaukštelio druskos;

1 šaukštelio džiovintų čiobrelių;

1/2 šaukštelio šviežiai grūstų juodųjų pipirų. 

Gaminimo eiga:

  1. Vištienos kepsnelius gerai ištrinkite marinatui skirtu mišinius ir palikite marinuotis keletą valandų iki kepimo ar per naktį.
  2. Gerai įkaitinę grilį kepkite vištienos kepsnelius apversdami maždaug pusę valandos, kol įpjovus iš mėsos bėgs skaidrios sultys. Kepsnelius taip pat galite kepti orkaitėje, nustatę 200 °C kaitrą apie 30 min. Tiekite su ryžiais, žaliomis salotomis ar kitu mėgstamu garnyru.

Skanaus!

Mano išsaugoti straipsniai