PRISIJUNK prie grupės SODAS DARŽAS KIEMAS

Kaip išvirti kiaušinį kūdikiui: saugumas ir konsistencija pirmam ragavimui

Kiaušiniai
Kiaušiniai

Kiaušinis – vienas iš dažniausiai pasirenkamų pirmųjų baltymų šaltinių kūdikio mityboje. Jis yra itin maistingas, turtingas baltymais, geležimi, vitaminais A, D, E, B12 ir sveikaisiais riebalais, svarbiais augančiam organizmui. Tačiau tėvams dažnai kyla klausimas: nuo kada galima duoti kiaušinį kūdikiui ir kaip jį tinkamai išvirti, kad būtų saugu bei tinkamos konsistencijos?

Kada kūdikiui galima duoti kiaušinį?

Remiantis naujausiomis Pasaulio sveikatos organizacijos ir Lietuvos gydytojų dietologų rekomendacijomis, kiaušinį kūdikiui galima pradėti siūlyti nuo 6 mėnesių, kai pradedamas primaitinimas. Tačiau reikėtų laikytis kelių svarbių taisyklių:

  • Pradėti nuo virtinio trynio, kuris yra lengviau virškinamas ir mažiau alergizuojantis nei baltymas.
  • Įtraukiant baltymą, tai reikėtų daryti palaipsniui, stebint, ar neatsiranda alerginės reakcijos.
  • Naujus produktus geriausia įvesti ryte, kad būtų lengviau stebėti vaiko organizmo reakciją.
Patarimai tėvams

Saugumas – svarbiausia

Kadangi kūdikių imuninė sistema dar tik formuojasi, būtina užtikrinti, kad kiaušinis būtų visiškai termiškai apdorotas. Tai reiškia:

  • Jokio žalio ar minkšto trynio!
  • Naudokite tik šviežius kiaušinius, laikomus šaldytuve.
  • Kruopščiai nuplaukite lukštą prieš verdant – taip sumažinsite salmonelės riziką.

Kaip tinkamai išvirti kiaušinį kūdikiui?

1. Virtas kiaušinio trynys (nuo 6 mėn.)

Tai – pats pirmasis ir saugiausias būdas pradėti pažintį su kiaušiniu.

Paruošimas:

  • Įdėkite kiaušinį į nedidelį puodą, užpilkite šaltu vandeniu.
  • Užvirkite ir virkite apie 10 minučių, kad trynys būtų kietas.
  • Atvėsinkite šaltame vandenyje, nulupkite.
  • Išimkite trynį, sumaišykite su šlakeliu motinos pieno, mišinio ar vandens, kad būtų tyrelės konsistencijos.

Šis būdas padeda vaikui priprasti prie naujo skonio ir lengvai nuryti.

kiausiniu virimas
Kiaušinių virimas

2. Kiaušinio košytė (nuo 8–9 mėn.)

Kai vaikas jau įpratęs prie trynio ir pradeda ragauti daugiau baltyminių produktų.

Paruošimas:

  • Virtą kiaušinį (su baltymu) susmulkinkite šakute.
  • Sumaišykite su daržovių tyrele (pvz., moliūgų ar bulvių) arba kruopomis.
  • Konsistenciją koreguokite pagal vaiko kramtymo įgūdžius.

3. Kiaušinis garuose (alternatyva virimui vandenyje)

Garų vonelėje virti kiaušiniai išlaiko daugiau maistinių medžiagų ir dažnai būna švelnesnės tekstūros.

Paruošimas:

  • Įdėkite kiaušinį į garų garintuvą ar puodą su garų krepšeliu.
  • Garinkite apie 12–13 minučių.
  • Atvėsinkite ir paruoškite kaip įprastą košę ar tyrę.

Ką daryti, jei vaikas nepriima kiaušinio?

Normalu, jei mažylis pirmą kartą paragavęs nesusižavi skoniu. Siūlykite po truputį – galbūt įmaišius į pažįstamą daržovių košę, skonis taps priimtinesnis. Taip pat verta kiaušinį įtraukti į keptas daržovių „blynelius“ ar apkepėlius (nuo 10 mėn.), kai kūdikis jau geba kramtyti gabalėlius.



Įdomūs video:

Mano išsaugoti straipsniai