Plovo receptas yra pats geriausias dalykas, jeigu sugalvojote pasigaminti sočią vakarienę ar laukiate būrio svečių. Plovas – tai patiekalas, kurį beveik viso pasaulio gyventojai gamina nuo neatmenamų laikų.
Sakysite, kad tas tikrasis plovas atkeliavo iš Uzbekijos. Istorijos metraščiai tvirtina, kad plovas gaminamas ne tik Vidurinėje Azijoje, bet ir Karibuose, Balkanuose, pietų Kaukaze, Vidurio Rytuose, Centrinėje Azijoje, Rytų Afrikoje ir Lotynų Amerikoje.
Plovo ryžiai verdami sultinyje, dedama įvairiausių prieskonių, daržovių, džiovintų vaisių, jūros gėrybių ar mėsos. Gali būti gaminamas su aviena, kiauliena, jautiena ar paukštiena. Rinktis Jums.
Mūsų paprastas plovo receptas su jautiena. Jis sotus ir gardus. Jis universalus, nes mėsą galite rinktis pagal savo pomėgius.
Iš šio recepto pagaminsite apie 10 – 12 plovo porcijų.
Plovo receptas
- 900 g šviežios jautienos sprandinės arba nugarinės
- 80 g augalinio aliejaus
- 3 vidutinio dydžio smulkiai pjaustyti svogūnai
- 4 vidutinio dydžio morkos supjaustytos šiaudeliais
- 1 šaukštelis druskos mėsai ir daržovėms + 1.5 šaukštelio druskos ryžiams
- pusė šaukštelio juodųjų pipirų
- 1 šaukštelis džiovintos paprikos
- 1 šaukštelis kumino
- 3 – 4 lauro lapai
- 420 ml vandens jautienos troškinimui
- 600 g Basmati arba bet kurių kitų ilgagrūdžių ryžių
- 960 ml vandens ryžiams
- 2 česnako galvos
- 1 šaukštelis smulkintos kalendros arba petražolių
Gaminimas
- Jautieną supjaustykite stambesniais gabaliukais.
- Į didelį plovo puodą įpilkite aliejaus, sumeskite supjaustytą jautieną ir troškinkite neuždengę ant didelės kaitros apie 7 minutes, tol kol jautiena apskrus. Maišykite nuolat, kad neprikeptų prie dugno.
- Sumažinkite kaitrą iki vidutinės, sudėkite pjaustytą svogūną, maišykite ir troškinkite kol suminkštės. Sudėkite šiaudeliais pjaustytas morkas, šaukštelį druskos, pusę šaukštelio juodųjų pipirų, šaukštelį džiovintos paprikos, sumeskite lauro lapus ir kepkite apie 5 minutes, tol kol morkos suminkštės.
- Supilkite 420 ml karšto vandens ir troškinkite apie 45 minutes tol kol jautiena suminkštės.
- Kol jautiena su daržovėmis troškinasi nuplaukite ryžius ir palikite nuvarvėti sietelyje.
- Tolygiai paskirstykite ryžius ant jautienos (nemaišykite). Ant ryžiu užbarstykite 1.5 šaukštelio druskos ir supilkite 960 ml karšto vandens. Viską užvirkite, tada sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir troškinkite neuždengę puodo apie 10 minučių, tol kol išbrinks ryžiai.
- Česnako galvų galus nupjaukite ir nupjautą dalį susmeikite į ryžius. Ant viršaus pabarstykite susmulkintų petražolių arba kalendros.
- Su ilgu mediniu šaukštu ryžiuose tolygiai padarykite apie 10 skylių iki puodo dugno, kad garai išeitų į paviršių.
- Sumažinkite ugnį iki minimumo, uždenkite ir virkite dar 15 minučių. Išspauskite česnako skilteles iš lukštų, išimkite lauro lapus ir viską atsargiai išmaišykite.
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt