Ruduo – tai metas, kai namus užlieja šviežių obuolių aromatas. Vienas gardžiausių būdų panaudoti obuolių gausą – išsikepti trupininį pyragą su varške. Šis pyragas ypatingas tuo, kad jame dera traškūs trupiniai, lengvai rūgštūs obuoliai ir švelni varškės kremiškumas. Rezultatas – sotus, purus ir kartu gaivus desertas, kuris patiks visai šeimai.
Ingredientai (26 cm formai):
Tešlai / trupiniams:
- 250 g kvietinių miltų
- 150 g cukraus
- 150 g sviesto (šalto)
- 1 arbat. š. kepimo miltelių
- Žiupsnelis druskos
Įdarui:
- 500 g varškės (galima maišyti su grūdėta)
- 2 kiaušiniai
- 100 g cukraus
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus
- 3–4 obuoliai
- Cinamono pagal skonį

Paruošimas:
- Paruoškite trupinius. Miltus, cukrų, kepimo miltelius ir žiupsnelį druskos suberkite į dubenį. Sudėkite gabaliukais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais arba virtuviniu kombainu sutrinkite iki trupinių konsistencijos.
- Varškės įdaras. Varškę ištrinkite, įmaišykite kiaušinius, cukrų ir vanilinį cukrų. Masė turi būti vientisa, kremiška.
- Obuoliai. Nulupkite ir supjaustykite obuolius plonomis skiltelėmis. Pagal skonį pabarstykite cinamonu.
- Formavimas. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Dugną padenkite puse trupinių. Ant viršaus tolygiai paskirstykite varškės masę, tuomet uždėkite obuolių skilteles. Galiausiai užbarstykite likusiais trupiniais.
- Kepimas. Pyragą kepkite 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 min., kol viršus taps auksinės spalvos.
- Atvėsinimas. Leiskite pyragui bent 20 min. atvėsti, kad įdaras susistovėtų, tuomet supjaustykite gabalėliais.
Patiekimas:
Šis trupininis pyragas gardus ir šiltas, ir atvėsęs. Patiekdami galite apibarstyti cukraus pudra arba patiekti su šaukšteliu grietinės, vanilinių ledų ar plakta grietinėle.