Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Varškės apkepas

Senovinis varškės apkepas (RECEPTAS)

Senovinis varškės apkepas – pats puriausias ir minkščiausias. Toks, kokį kepdavo mano močiutė. Tik varškę ji naudojo ne liesą, o tokią, kokia pagamindavo iš nenugriebto jos karvučių pieno.

Manų kruopas užplikiau verdančiu pienu, palikau pastovėti, o tada sutryniau su varške ir tryniais. Baltymus išplakiau atskirai ir įmaišiau pačioje pabaigoje. Gavosi tobulas, burnoje tirpstantis varškės apkepas.

Jei skubate, greitas varškės apkepas gaminamas paprasčiau. Galite viską sumesti į dubenį sutrinti ir pašauti kepti į orkaitę.

Jeigu Jums patinka vaškės apkepas su razinomis. Užplikykite vieną ar dvi saujas razinų. Palaikykite pora valandų, nusausinkite ir įmaišykite į paruoštą tešlą.

Senovinis varškės apkepas

18 x 26 x 5 cm keraminis indas

4-5 porcijos

  •  660 liesos varškės (naudojau eko Dobilo)
  • 95 g cukraus (6 šaukštai)
  • 0,5 šaukštelio druskos
  • 250 ml pieno
  • 85 g manų kruopų (8 nekaupini šaukštai)
  • 4 kaimiški kiaušiniai
  1. Manus, cukrų ir druską užpilkite verdančiu pienu ir palikite pastovėti 15 min. Tada sutrinkire rankine trintuve.
  2. Baltymus atskirkite nuo trynių ir suplakite iki standžių putų.
  3. Į didesnį dubenį sudėkite varškę, trynius, supilkite išbrinkusius manus ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
  4. Į apkepo tešlą atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus, supilkite į kepimo formą ir kepkite 1 val. 180°C temperatūroje. Orkaitėje nustatykite viršus-apačia, kepkite vidurinėje lentynoje.
  5. Iškepusį palikite 10 min atvėsti. Skanaus!

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Varškės apkepas
Mano išsaugoti straipsniai