Senovinis varškės apkepas – pats puriausias ir minkščiausias. Toks, kokį kepdavo mano močiutė. Tik varškę ji naudojo ne liesą, o tokią, kokia pagamindavo iš nenugriebto jos karvučių pieno.
Manų kruopas užplikiau verdančiu pienu, palikau pastovėti, o tada sutryniau su varške ir tryniais. Baltymus išplakiau atskirai ir įmaišiau pačioje pabaigoje. Gavosi tobulas, burnoje tirpstantis varškės apkepas.
Jei skubate, greitas varškės apkepas gaminamas paprasčiau. Galite viską sumesti į dubenį sutrinti ir pašauti kepti į orkaitę.
Jeigu Jums patinka vaškės apkepas su razinomis. Užplikykite vieną ar dvi saujas razinų. Palaikykite pora valandų, nusausinkite ir įmaišykite į paruoštą tešlą.
Senovinis varškės apkepas
18 x 26 x 5 cm keraminis indas
4-5 porcijos
- 660 liesos varškės (naudojau eko Dobilo)
- 95 g cukraus (6 šaukštai)
- 0,5 šaukštelio druskos
- 250 ml pieno
- 85 g manų kruopų (8 nekaupini šaukštai)
- 4 kaimiški kiaušiniai
- Manus, cukrų ir druską užpilkite verdančiu pienu ir palikite pastovėti 15 min. Tada sutrinkire rankine trintuve.
- Baltymus atskirkite nuo trynių ir suplakite iki standžių putų.
- Į didesnį dubenį sudėkite varškę, trynius, supilkite išbrinkusius manus ir viską sutrinkite iki vientisos masės.
- Į apkepo tešlą atsargiai įmaišykite išplaktus baltymus, supilkite į kepimo formą ir kepkite 1 val. 180°C temperatūroje. Orkaitėje nustatykite viršus-apačia, kepkite vidurinėje lentynoje.
- Iškepusį palikite 10 min atvėsti. Skanaus!
Šaltinis: www.maistasantstalo.lt
