JUS PASITINKA ATSINAUJINĘS TAVO VAIKAS
Nuo šiol gerai pagalvosite

Nuo šiol gerai pagalvosite, ar valgyti cepelinus

Cepelinai labai mėgstamas daugumos lietuvių patiekalas. Jie sotūs, gardūs ir kelia pasididžiavimą, kad daugiau jokia kita šalis tokio patiekalo neturi. Niekas nesiginčija dėl nuostabaus cepelinų skonio, tačiau ar šis patiekalas mums naudingas, ar sveikas ir ar galime juo mėgautis kada panorėję ir kiek panorėję?

Deja, cepelinai yra labai nesveikas ir apsunkinantis mūsų organizmą patiekalas. Jau nekalbant apie tai, kad bulvės, valgomos kartu su mėsa, nėra sveikos mitybos pagrindas, pateikiame dar keletą priežasčių, kodėl cepelinais mėgautis reikėtų saikingai:

Apsunkina organizmą. Mūsų virškinimo sistema lengviau atskiria ir „supranta, ką gavo“, jei patiekalas, patekęs į virškinamąjį traktą yra pagamintas kuo paprasčiau ir kuo mažiau apdorotas. Tai nereiškia, kad negalime valgyti virtų, gruzdintų, keptų ar troškintų patiekalų. Tai reiškia, kad geriausia, jei gamyboje buvo naudotas vienas paruošimo būdas, pavyzdžiui, virimas. O cepelinams paruošti mes tarkuojame bulves, į tarkius dedame virtas ir dar trintas bulves, maltą mėsą. Visa tai verdame, o ant viršaus užkrauname keptų spirgų su grietine (o kartais grybų ar varškės padažu). Tai varginanti bomba jūsų organizmui!

Didelis kiekis kalorijų. Cepelinų pagrindas – bulvės ir mėsa. Bulvės yra labai krakmolingos, o neretai į bulvių tarkius cepelinams ruošti papildomai įdedama dar krakmolo. Negana to, cepelinų įdarui dažniausiai renkamasi riebi malta kiauliena, kuri suteikia patiekalui sultingumo.

Riebalai ir cholesterolis. Įprastai cepelinai patiekiami su riebiais spirgučiais ir grietine. O kai kurie mėgsta cepelinus su varškės ar grybų padažais. Tai nepaprastai riebūs pagardai, kurie sunkiai ir ilgai virškinami. O tai reiškia, kad patiekalas gali smarkiai padidinti dienos riebalų ir cholesterolio suvartojimą, kas yra susiję su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Didelis kiekis druskos. Įprastai cepelinams naudojamas didelis kiekis druskos – ji dedama ir į tarkius, ir į mėsą, ir į vandenį, kuriame verda cepelinai, ir į padažus. Didelis druskos kiekis yra susijęs su aukštu kraujospūdžiu ir kitomis sveikatos problemomis.

Neturi maistinių skaidulų. Cepelinuose beveik visiškai nėra maistinių skaidulų, kurios svarbios žarnyno veiklai. Iš esmės, cepelinai yra sotus, bet visiškai nemaistingas maistas. Juose beveik nėra nieko vertingo: nei vitaminų, nei mineralų, nei skaidulų. Sotumo jausmą jie suteikia dėl riebumo ir žarnyno apsunkinimo.

Antros dienos cepelinai. Dar didesnė bomba jūsų organizmui – antros dienos pakepinti cepelinai. Prie visos puokštės pridedate dar vieną apdorojimo būdą ir dar daugiau riebalų.

Jei norite maitintis pilnavertiškai ir gauti visas reikalingas maistines medžiagas, tuomet stenkitės cepelinais vaišintis labai saikingai.

author avatar
super_admin
Mano išsaugoti straipsniai

SKAITOMIAUSI