Barbekiu padažas (angl. BBQ sauce) – vienas populiariausių padažų pasaulyje, dažnai naudojamas kepant mėsą ant grilio, gardinant šonkauliukus ar vištieną. Parduotuvėse jis siūlomas įvairių skonių – nuo saldžiarūgščio iki pikantiškai aštraus. Tačiau nemažai pramoninių padažų turi konservantų, dažiklių ar per didelį cukraus kiekį. Geriausia alternatyva – pasigaminti barbekiu padažą namuose, naudojant tik natūralius ingredientus.
Kodėl verta gaminti namuose?
- Be dirbtinių priedų. Jūs patys kontroliuojate, ką dedate į padažą.
- Skonis pagal save. Galite reguliuoti saldumą, aštrumą ar rūgštumą.
- Šviežumas ir kokybė. Naminis padažas turi sodresnį, natūralesnį skonį.

Pagrindiniai ingredientai
Norint pasigaminti klasikinį barbekiu padažą, jums reikės:
- 200 ml pomidorų tyrės arba kokybiško pomidorų padažo;
- 2 šaukštų obuolių acto;
- 2 šaukštų medaus arba rudojo cukraus (sveikesnei versijai – klevų sirupo);
- 1 mažo svogūno;
- 2 skiltelių česnako;
- 1 šaukšto garstyčių;
- 1 šaukštelio saldžiosios paprikos;
- žiupsnio aitriosios paprikos ar čili miltelių;
- druskos ir pipirų pagal skonį;
- 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.
Gaminimo būdas
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės.
- Sudėkite pomidorų tyrę, actą, medų (arba pasirinktą saldiklį) ir prieskonius.
- Virkite ant nedidelės ugnies apie 15–20 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol padažas sutirštės.
- Paragaukite – jei norisi daugiau saldumo, įdėkite šaukštelį medaus, jei rūgštelės – dar truputį acto.
- Atvėsinkite, supilkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.
Naudojimas
Naminis barbekiu padažas puikiai tinka:
- vištienai, kiaulienos šonkauliukams ar jautienai marinuoti;
- kaip pagardas grilio patiekalams;
- prie bulvyčių ar daržovių traškučių;
- sumuštiniams, mėsainiams ir tortilijoms.
Patarimas
Naminį padažą šaldytuve galite laikyti apie savaitę. Jei norite ilgiau, galite jį konservuoti arba užšaldyti.