Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Barbekiu padažas: kaip pasigaminti namuose be dirbtinių priedų?

Barbekiu padažas
BBQ padažas / Shutterstock

Barbekiu padažas (angl. BBQ sauce) – vienas populiariausių padažų pasaulyje, dažnai naudojamas kepant mėsą ant grilio, gardinant šonkauliukus ar vištieną. Parduotuvėse jis siūlomas įvairių skonių – nuo saldžiarūgščio iki pikantiškai aštraus. Tačiau nemažai pramoninių padažų turi konservantų, dažiklių ar per didelį cukraus kiekį. Geriausia alternatyva – pasigaminti barbekiu padažą namuose, naudojant tik natūralius ingredientus.

Kodėl verta gaminti namuose?

  • Be dirbtinių priedų. Jūs patys kontroliuojate, ką dedate į padažą.
  • Skonis pagal save. Galite reguliuoti saldumą, aštrumą ar rūgštumą.
  • Šviežumas ir kokybė. Naminis padažas turi sodresnį, natūralesnį skonį.
Barbekiu padažas
BBQ padažas / Shutterstock

Pagrindiniai ingredientai

Norint pasigaminti klasikinį barbekiu padažą, jums reikės:

  • 200 ml pomidorų tyrės arba kokybiško pomidorų padažo;
  • 2 šaukštų obuolių acto;
  • 2 šaukštų medaus arba rudojo cukraus (sveikesnei versijai – klevų sirupo);
  • 1 mažo svogūno;
  • 2 skiltelių česnako;
  • 1 šaukšto garstyčių;
  • 1 šaukštelio saldžiosios paprikos;
  • žiupsnio aitriosios paprikos ar čili miltelių;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Gaminimo būdas

  1. Smulkiai supjaustykite svogūną ir česnaką, pakepinkite alyvuogių aliejuje, kol suminkštės.
  2. Sudėkite pomidorų tyrę, actą, medų (arba pasirinktą saldiklį) ir prieskonius.
  3. Virkite ant nedidelės ugnies apie 15–20 minučių, retkarčiais pamaišydami, kol padažas sutirštės.
  4. Paragaukite – jei norisi daugiau saldumo, įdėkite šaukštelį medaus, jei rūgštelės – dar truputį acto.
  5. Atvėsinkite, supilkite į stiklainį ir laikykite šaldytuve.

Naudojimas

Naminis barbekiu padažas puikiai tinka:

  • vištienai, kiaulienos šonkauliukams ar jautienai marinuoti;
  • kaip pagardas grilio patiekalams;
  • prie bulvyčių ar daržovių traškučių;
  • sumuštiniams, mėsainiams ir tortilijoms.

Patarimas

Naminį padažą šaldytuve galite laikyti apie savaitę. Jei norite ilgiau, galite jį konservuoti arba užšaldyti.



Įdomūs video:

Mano išsaugoti straipsniai