53% NUOLAIDA ŽURNALO MANO NAMAI PRENUMERATAI

Dienos receptas: silkė su obuoliais ir svogūnais

Silkė su obuoliais ir svogūnais – firminis mano mamos patiekalas. Ją kiekvienais metais ragauju per šv. Kūčias. Silkės receptai aktualiausi prieš šventes, nes silkės patiekalai puikiai papildo šventinį stalą. Ši silkė su svogūnais, obuoliais ir pomidorų padažu gaivaus skonio. Ją skaniausia valgyti su juoda duona.

Viskas ko Jums reikės – tai šviežios silkės su galva (galite imti ir dvi), dviejų svogūnų, poros obuolių ir indelio neutralaus skonio pomidorų padažo.

Marinatas silkei, kaip ir pats obuolių ir svogūnų garnyras ruošiamas dieną prieš šventę. Šventės dieną tereikės ištraukti silkę iš marinato, palaukti kol truputį nuvarvės, sudėti į silkių lėkštę, tada viršų nukloti jau paruoštu svogūnų – obuolių padažu.

Silkė su obuoliais ir svogūnais

Garnyrui reikės:

  • 1 šviežios silkės su galva ir viduriais (jei gausi šeima nusipirkite dvi silkes)
  • 2-3 didesni saldžiarūgščiai obuoliai
  • 2 vidutinio dydžio svogūnai
  • 0.5 litro stiklainio neutralaus skonio pomidorų padažo (padažui reikės 1/3 indelio)
  • Augalinio aliejaus kepimui

Marinatas silkei:

  • 0.5 l vandens
  • 2 šaukštai spirito acto
  • 0.5 šaukšto baltojo cukraus

Silkė su svogūnais paruošimas

Kaip paruošti šviežią silkę

Čia rasite detalų aprašymą kaip paruošti šviežią silkę su video, jeigu kam kiltų neaiškumų, o taip pat ir kaip pasidaryti marinatą.

  1. Galvą nupjaukite toje vietoje kur prasideda pelekas, nupjaukite uodegą, perpjaukite pilvą ir išimkite vidurius, nulupkite odą, nupjaustykite pelekus.
  2. Pirštais iš šonų atskirkite abi silkės puses, atsargiai išimkite pagrindinį kaulą su visomis ašakomis.
  3. Silkę nuplaukite vėsiu vandeniu ir supjaustykite kasnio dydžio gabaliukais.

Marinatas silkei

  1. Paimkite pusės litro stiklainį, pripilkite vandens.
  2. Įpilkite 2 šaukštus spirito acto, pusę šaukšto balto cukraus. Paragaukite ar tinkamas skonis. Druskos nedėkite, silkė išmirkusi sūryme. Galite įberti šiek tiek juodųjų pipirų, šaukštelį garstyčių miltelių.
  3. Supjaustytą ir nusivarvėjusią silkę sudėkite į marinatą ir padėkite į šaldytuvą parai marinuotis. (Galite įdėti ir žiedais pjaustyto svogūno).

Kaip paruošti garnyrą

Garnyrą geriausia pasiruošti iš vakaro. Patiekiant jis turi būti visiškai atvėsęs, šaltas.

  1. Nulupkite du vidutinio dydžio svogūnus, smulkiai supjaustykite.
  2. Keptuvę įkaitinkite iki nedidelės kaitros. Įpilkite šiek tiek augalinio aliejaus. Suberkite svogūnus ir kepkite tol kol taps skaidrūs. Svarbu nekepti ant didelės kaitros, kad svogūnai būtų gražūs ir neparudavę. Svogūnų nereikia karamelizuoti, tik šiek tiek apkepinti, kad suminkštėtų.
  3. Kol kepa svogūnai nulupkite du-tris didesnius saldžiarūgščius obuolius. (Rūgštūs obuoliai nelabai tinka). Išimkite sėklalizdžius. Sutarkuokite su burokine tarka.
  4. Kai svogūnai baigs kepti suberkite sutarkuotus obuolius ir kepkite maišydami 1-2 minutes. Obuolių negalima labai ilgai kepti, nes jie virs koše.
  5. Supilkite į keptuvę 1/3 indelio pomidorų padažo (naudoju Suslavičiaus be krakmolo). Išmaišykite, kad susimaišytų su obuoliais ir svogūnais. Nenaudokite aštraus pomidorų padažo. Paragaukite, jeigu trūksta įdėkite dar padažo.
  6. Paruoštą padažą sudėkite į sandarų indą ir kai atvės sudėkite į šaldytuvą.

Kaip patiekiama silkė su obuoliais ir svogūnais

Silkė turi marinuotis parą. Garnyras turi būti šaltas.

  1. Išgriebkite silkę iš marinato, palikite trumpam nusivarvėti.
  2. Sudėliokite išilgai lėkštėje silkės gabaliukus.
  3. Ant viršaus tolygiai paskleiskite garnyrą. Valgykite su duona. Skanaus!

Šaltinis: www.maistasantstalo.lt

Mano išsaugoti straipsniai