Žurnalo MANO NAMAI metinė prenumerata su 53% NUOLAIDA!
Kopūstų sriuba
Kopūstų sriuba

Kaip išsivirti skaniausią kopūstų sriubą: receptas

Kopūstų sriuba – tai klasikinis patiekalas, kurį myli tiek senosios, tiek naujosios kartos. Ji ne tik sveika ir soti, bet ir labai paprasta paruošti. Nors kopūstų sriubų receptų yra daug, šiame straipsnyje pateikiu patikrintą ir skaniausią variantą, kuris tikrai patiks jūsų šeimai.

Pagrindiniai ingredientai

  • 1 vidutinio dydžio kopūstas (geriausiai tinka baltasis kopūstas, nes jis labiau išlaiko formą ir suteikia sriubai tvirtą tekstūrą)
  • 1 morka
  • 2 vidutiniai svogūnai
  • 3-4 česnako skiltelės
  • 2 vidutiniai pomidorai (arba 2-3 šaukštai pomidorų pastos)
  • 2-3 bulvės
  • 1,5-2 litro daržovių sultinio arba vandens
  • 1 šaukštas alyvuogių aliejaus (arba kito pasirinkto aliejaus)
  • 1 lauro lapas
  • Druska, pipirai pagal skonį
  • 1 šaukštas cukraus (jei naudojate pomidorus, tai padeda sušvelninti jų rūgštumą)
  • Krapai arba petražolės papuošimui

Paruošimo eiga

Paruoškite daržoves

Pradėkite nuo daržovių paruošimo. Kopūstą supjaustykite smulkiais juostelėmis – tai leis sriubai turėti gerą tekstūrą ir kopūstai greičiau iškeps. Morką nuskuskite ir supjaustykite plonomis riekelėmis arba tarkuokite. Svogūnus supjaustykite smulkiai, o česnaką – smulkiai sukapokite arba sugrūskite.

Skrudinkite svogūnus ir česnakus

Didelėje puode įkaitinkite alyvuogių aliejų. Įdėkite svogūnus ir kepkite juos ant vidutinės ugnies, kol jie taps auksiniai ir minkšti – apie 5-7 minutes. Pridėkite smulkintą česnaką ir kepkite dar 1-2 minutes, kad jis paskleistų savo aromatą.

Kepkite morkas ir pomidorus

Į puodą su svogūnais ir česnakais įdėkite morkas ir kepkite dar 5 minutes, kad morkos šiek tiek suminkštėtų. Jei naudojate pomidorus, juos nulupkite (jei norite, galite apvirti vandenyje kelioms minutėms ir lengvai nulupti odelę) ir supjaustykite kubeliais. Jei naudojate pomidorų pastą, tiesiog įdėkite ją į puodą. Tada pridėkite šiek tiek cukraus, kad subalansuotumėte rūgštumą.

Įdėkite kopūstą ir bulves

Į puodą su daržovėmis dėkite supjaustytą kopūstą ir bulves (bulves galite supjaustyti kubeliais). Viską gerai išmaišykite, kad daržovės tolygiai pasiskirstytų.

Pilkite sultinį ir virkite

Įdėkite lauro lapą, užpilkite viską sultiniu (arba vandeniu) ir uždenkite puodą. Virkite sriubą ant mažos ugnies apie 40-50 minučių, kol kopūstai ir bulvės visiškai suminkštės.

Pagardinkite ir patiekite

Baigus virti sriubą, nuimkite puodą nuo ugnies. Paragaukite sriubą ir, jei reikia, pasūdykite ir pagardinkite pipirais pagal skonį. Jei norite, galite į sriubą įdėti šiek tiek acto ar citrinos sulčių, kad subalansuotumėte skonius.

Prieš patiekdami, sriubą papuoškite smulkintais krapais arba petražolėmis. Jei norite, galite į sriubą įdėti ir šiek tiek grietinės arba tarkuoto sūrio – tai suteiks sriubai švelnumo ir papildomo skonio.

Papildomi patarimai

  • Kitas daržoves: Jei norite, sriubą galite praturtinti kitomis daržovėmis, pvz., paprikomis, pomidorais, cukinijomis ar net žirneliais.
  • Mėsos mėgėjams: Jei mėgstate mėsą, į sriubą galite įdėti virtos vištienos ar šoninės – tai suteiks sriubai papildomą skonį.
  • Aštrumas: Norintiems pikantiškos sriubos, galima įdėti šiek tiek raudonųjų pipirų arba čili.

Patiekite su šviežia duona

Kopūstų sriuba puikiai dera su šviežia, šiltai kepta duona arba batonais. Ją galima patiekti tiek kaip pagrindinį patiekalą, tiek kaip lengvą užkandį.

Kopūstų sriuba
Kopūstų sriuba
Mano išsaugoti straipsniai