Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

Šokoladiniai sausainiai su kava – gardus desertas prie puodelio arbatos ar kavos

šokoladiniai sausainiai / Rugilė Lukšienė
šokoladiniai sausainiai / Rugilė Lukšienė

Jeigu ieškote sausainių, kurie būtų ir sodraus šokoladinio skonio, ir turėtų subtilią kavos natą – šis receptas kaip tik jums. Deginto sviesto aromatas, kakavos sodrumas bei šokolado gabaliukai suteiks sausainiams ypatingo skonio, o vos juntamas kavos prieskonis pakylės juos į kitą lygį. Receptu dalinasi Rugilė Lukšienė (@rugaile).

Rugilė Lukšienė
Rugilė Lukšienė

Reikės:

  • 220 g kvietinių miltų
  • 50 g kakavos (kepiniams)
  • 2 a. š. su kaupu tirpios kavos
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 0,5 a. š. kepimo sodos
  • 200 g sviesto (kambario temperatūros)
  • 150 g balto cukraus
  • 150 g šviesaus rudo cukraus
  • 1 a. š. vanilės pastos
  • 0,5 a. š. druskos
  • 1 didelis kiaušinis
  • 1 kiaušinio trynys
  • 100 g juodo šokolado (apie 65 %) smulkintų gabaliukų + šiek tiek papuošimui
šokoladiniai sausainiai / Rugilė Lukšienė

Gaminimas:

  1. Paruoškite sausą mišinį. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir kepimo sodą.
  2. Ištirpinkite kavą. Granules užpilkite 1–2 šaukštais karšto vandens, tik tiek, kad ištirptų.
  3. Pasigaminkite degintą sviestą. 140 g sviesto kaitinkite puode, kol atsiras nuosėdos, jos šiek tiek paruduos, pasklis riešutų aromatas (apie 3–6 min.). Supilkite į dubenį su visomis nuosėdomis ir įdėkite likusį sviestą. Maišykite, kol ištirps.
  4. Įmaišykite cukrus ir prieskonius. Į sviestą suberkite baltą ir rudą cukrų, įdėkite vanilę, ištirpintą kavą bei druską. Išmaišykite.
  5. Įmuškite kiaušinius. Sudėkite kiaušinį ir trynį, plakite mikseriu arba energingai ranka apie 1 minutę.
  6. Suberkite sausą mišinį. Miltų mišinį įmaišykite į tešlą, maišykite tik tiek, kad susijungtų.
  7. Įdėkite šokoladą. Suberkite smulkintą juodą šokoladą ir lengvai permaišykite.

Tešlos atvėsinimas:

  • Galite formuoti rutuliukus po ~45 g, sudėti ant kepimo popieriaus ir dėti į šaldytuvą valandai.
  • Arba tešlą palikti dubenyje šaldytuve 1 val., o po to formuoti rutuliukus.

Kepimas:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
  2. Kepkite po 4–5 rutuliukus apie 9 minutes.
  3. Išėmę papuoškite papildomais šokolado gabaliukais, pabarstykite žiupsneliu druskos.
  4. Leiskite sausainiams atvėsti skardoje – jie dar „kepasi“ išėmus.

Rezultatas

Minkšti viduje, šiek tiek traškūs kraštuose, su kavos ir šokolado deriniu – šie sausainiai tikrai taps mėgstamiausiu desertu tiek šeimos, tiek draugų rate.



Įdomūs video:

Ar patiko straipsnis?

Mano išsaugoti straipsniai