Jeigu ieškote sausainių, kurie būtų ir sodraus šokoladinio skonio, ir turėtų subtilią kavos natą – šis receptas kaip tik jums. Deginto sviesto aromatas, kakavos sodrumas bei šokolado gabaliukai suteiks sausainiams ypatingo skonio, o vos juntamas kavos prieskonis pakylės juos į kitą lygį. Receptu dalinasi Rugilė Lukšienė (@rugaile).

Reikės:
- 220 g kvietinių miltų
- 50 g kakavos (kepiniams)
- 2 a. š. su kaupu tirpios kavos
- 1 a. š. kepimo miltelių
- 0,5 a. š. kepimo sodos
- 200 g sviesto (kambario temperatūros)
- 150 g balto cukraus
- 150 g šviesaus rudo cukraus
- 1 a. š. vanilės pastos
- 0,5 a. š. druskos
- 1 didelis kiaušinis
- 1 kiaušinio trynys
- 100 g juodo šokolado (apie 65 %) smulkintų gabaliukų + šiek tiek papuošimui

Gaminimas:
- Paruoškite sausą mišinį. Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius ir kepimo sodą.
- Ištirpinkite kavą. Granules užpilkite 1–2 šaukštais karšto vandens, tik tiek, kad ištirptų.
- Pasigaminkite degintą sviestą. 140 g sviesto kaitinkite puode, kol atsiras nuosėdos, jos šiek tiek paruduos, pasklis riešutų aromatas (apie 3–6 min.). Supilkite į dubenį su visomis nuosėdomis ir įdėkite likusį sviestą. Maišykite, kol ištirps.
- Įmaišykite cukrus ir prieskonius. Į sviestą suberkite baltą ir rudą cukrų, įdėkite vanilę, ištirpintą kavą bei druską. Išmaišykite.
- Įmuškite kiaušinius. Sudėkite kiaušinį ir trynį, plakite mikseriu arba energingai ranka apie 1 minutę.
- Suberkite sausą mišinį. Miltų mišinį įmaišykite į tešlą, maišykite tik tiek, kad susijungtų.
- Įdėkite šokoladą. Suberkite smulkintą juodą šokoladą ir lengvai permaišykite.
Tešlos atvėsinimas:
- Galite formuoti rutuliukus po ~45 g, sudėti ant kepimo popieriaus ir dėti į šaldytuvą valandai.
- Arba tešlą palikti dubenyje šaldytuve 1 val., o po to formuoti rutuliukus.
Kepimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C.
- Kepkite po 4–5 rutuliukus apie 9 minutes.
- Išėmę papuoškite papildomais šokolado gabaliukais, pabarstykite žiupsneliu druskos.
- Leiskite sausainiams atvėsti skardoje – jie dar „kepasi“ išėmus.
Rezultatas
Minkšti viduje, šiek tiek traškūs kraštuose, su kavos ir šokolado deriniu – šie sausainiai tikrai taps mėgstamiausiu desertu tiek šeimos, tiek draugų rate.