Ruduo Lietuvoje neįsivaizduojamas be miško gėrybių, o voveraitės – vienos laukiamiausių. Šios ryškiai geltonos miško dovanos ne tik gardžios, bet ir maistingos: jose gausu baltymų, vitaminų bei mineralų. Voveraičių sriuba – tai klasikinis patiekalas, kuris dvelkia jaukumu ir šiluma.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 400 g šviežių voveraičių
- 2 vidutinės bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 1–2 skiltelės česnako
- 1 l daržovių arba vištienos sultinio
- 2 šaukštai sviesto
- 100 ml grietinėlės (10–20 % riebumo)
- Druska, pipirai pagal skonį
- Šviežios krapų ar petražolių šakelės papuošimui
Paruošimas:
- Paruoškite voveraites. Atsargiai nuvalykite grybus, nuplaukite ir nusausinkite. Jei jos didesnės – supjaustykite gabalėliais.
- Troškinkite daržoves. Keptuvėje įkaitinkite sviestą, suberkite smulkintą svogūną, česnaką ir tarkuotą morką. Kepkite, kol daržovės suminkštės ir ims kvepėti.
- Sudėkite voveraites. Į keptuvę įpilkite dar šiek tiek sviesto, suberkite grybus ir kepkite apie 5–7 minutes, kol jie šiek tiek susitrauks.
- Virimas. Į puodą supilkite sultinį, sudėkite kubeliais pjaustytas bulves. Virkite apie 10 minučių, kol jos suminkštės.
- Sujunkite viską. Į puodą sudėkite keptas daržoves ir voveraites, dar pavirkite apie 5 minutes.
- Pabaiga. Įpilkite grietinėlę, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais. Užvirinkite, bet daugiau nebevirkite – tik palaukite, kol sriuba sušils.
- Patiekite. Į lėkštes supilkite sriubą, pabarstykite kapotais krapais ar petražolėmis.

Patarimas:
- Jei norite tirštesnės sriubos, dalį bulvių galite sutrinti.
- Labiau „miškinio“ skonio suteiks lauro lapas ar keli pipirų žirneliai, įdėti virimo metu.
- Prie šios sriubos puikiai tiks riekelė juodos duonos su sviestu.