Rūgštynės – vienos pirmųjų pavasario gėrybių, kurios užauga dar sode nepasirodžius daugeliui kitų žalumynų. Jos ne tik suteikia ypatingą, maloniai rūgštų skonį, bet ir yra tikras vitaminų užtaisas: gausios vitamino C, geležies, magnio ir skaidulų. Rūgštynių sriuba – tradicinis patiekalas, kurį daugelis prisimena iš vaikystės, o jos skonis primena gaivą, lengvumą ir šilumą.
Ingredientai (4 porcijoms):
- 1 litras vištienos ar daržovių sultinio
- 2 vidutinės bulvės
- 1 morka
- 1 svogūnas
- 200 g šviežių rūgštynių
- 2 kiaušiniai
- 2 šaukštai sviesto arba aliejaus
- Druska, pipirai pagal skonį
- Šaukštas grietinės patiekimui
- Šviežių krapų ar svogūnų laiškų papuošimui
Paruošimas:
- Daržovių paruošimas. Nulupkite ir kubeliais supjaustykite bulves, morką sutarkuokite, svogūną smulkiai supjaustykite.
- Apkepimas. Keptuvėje įkaitinkite sviestą arba aliejų, pakepinkite svogūną ir morką, kol suminkštės ir ims skleistis malonus aromatas.
- Virimas. Į puodą supilkite sultinį, sudėkite bulves ir virkite apie 10 minučių. Tuomet suberkite apkepintas daržoves.
- Rūgštynės. Šviežias rūgštynes nuplaukite, stambiau supjaustykite ir suberkite į sriubą, kai bulvės jau suminkštėjusios. Virkite dar 2–3 minutes.
- Kiaušiniai. Atskirame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir lėtai supilkite į sriubą, nuolat maišydami šaukštu, kad susidarytų ploni kiaušinio „siūleliai“.
- Pagardinimas. Pagal skonį įberkite druskos, pipirų.

Patiekimas:
Sriubą patiekite karštą su šaukštu grietinės, pabarstę šviežiais krapais ar svogūnų laiškais. Ji puikiai dera su juoda ruginės duonos riekele.