Brusketos – tai klasikinis itališkas užkandis, kuris yra lengvai pagaminamas, bet nepaprastai skanus. Traškus duonos pagrindas, švieži ingredientai ir aromatingi prieskoniai sukuria nepakartojamą skonio derinį. Brusketos gali būti tiek paprastos, tiek gurmaniškos – viskas priklauso nuo jūsų fantazijos!

Klasikinė itališka bruschetta su pomidorais ir bazilikais
Tai pati populiariausia brusketų versija – paprasta, bet neįtikėtinai skani!
Ingredientai:
- 1 prancūziškas batonas arba ciabatta
- 2–3 vidutinio dydžio pomidorai
- 2 skiltelės česnako
- 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 5–6 švieži baziliko lapeliai
- Druska ir šviežiai malti juodieji pipirai pagal skonį
Gaminimas.
- Supjaustykite duoną 1 cm storio riekelėmis, patepkite alyvuogių aliejumi ir paskrudinkite orkaitėje (180°C) arba keptuvėje, kol taps traški
- Pomidorus supjaustykite smulkiais kubeliais, sumaišykite su smulkintu česnaku, baziliku, alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais
- Ant kiekvienos skrudintos duonos riekelės uždėkite paruoštą pomidorų mišinį.
- Patiekite iškart, kad duona išliktų traški.
Patarimas: jei norite dar intensyvesnio skonio, galite įdėti šlakelį balzaminio acto.
Brusketos su avokadu ir fetos sūriu
Kreminis avokadas ir sūri feta – puikus derinys lengvam ir gaiviam užkandžiui.
Ingredientai:
- 1 prancūziškas batonas
- 1 sunokęs avokadas
- 50 g fetos sūrio
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- ½ citrinos sulčių
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- Šviežia mėta arba bazilikas papuošimui
Gaminimas.
- Skrudinkite duonos riekeles orkaitėje arba keptuvėje.
- Avokadą sutrinkite su šakute, įpilkite citrinos sulčių, alyvuogių aliejaus, šiek tiek druskos ir pipirų.
- Užtepkite avokado masę ant skrudintos duonos ir užbarstykite fetos sūrio gabalėlius.
- Papuoškite mėtos arba baziliko lapeliais ir patiekite.
Patarimas: jei mėgstate pikantišką skonį, galite užbarstyti čili dribsnių.
Brusketos su keptais grybais ir parmezanu
Aromatingi grybai ir parmezanas – tai šildantis ir puikiai derantis derinys rudens ar žiemos vakarams.
Ingredientai:
- 1 prancūziškas batonas
- 200 g pievagrybių arba kreminių grybų
- 1 skiltelė česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 30 g tarkuoto parmezano sūrio
- 1 šaukštelis sviesto
- Druska ir juodieji pipirai pagal skonį
- Švieži petražolės lapeliai papuošimui
Gaminimas.
- Duonos riekeles paskrudinkite iki traškumo
- Keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir sviestą, įdėkite smulkintus grybus, česnaką, druską ir pipirus. Kepkite, kol grybai suminkštės ir taps auksinės spalvos.
- Ant skrudintos duonos uždėkite keptų grybų, pabarstykite tarkuotu parmezanu ir papuoškite petražolėmis.
Patarimas: jei norite dar turtingesnio skonio, galite įdėti šlakelį trumų aliejaus.
Brusketos su lašiša ir rikota
Prabangus ir lengvas derinys – puikus pasirinkimas pusryčiams ar užkandžiams.
Ingredientai:
- 1 prancūziškas batonas
- 100 g rūkytos lašišos
- 80 g rikotos sūrio
- ½ citrinos sulčių
- 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
- Šviežiai malti juodieji pipirai
- Kaparėliai (nebūtina)
- Krapai arba švieži svogūnų laiškai papuošimui
Gaminimas.
- Skrudinkite duonos riekeles iki auksinės spalvos
- Rikotos sūrį sumaišykite su citrinos sultimis, alyvuogių aliejumi ir šiek tiek pipirų
- Užtepkite rikotos mišinį ant duonos, uždėkite rūkytą lašišą ir, jei norite, kelis kaparėlius
- Papuoškite krapais arba svogūnų laiškais
Patarimas: jei mėgstate pikantišką skonį, galite užlašinti šlakelį aštraus padažo.
Brusketos su figomis, mėlynuoju sūriu ir medumi
Saldaus ir sūraus derinys, kuris puikiai tiks gurmaniškam skoniui.
Ingredientai:
- 1 prancūziškas batonas
- 3 šviežios figos
- 50 g mėlynojo sūrio (pvz., „Gorgonzola“ ar „Roquefort“)
- 1 šaukštas medaus
- 1 šaukštas graikinių riešutų
- Šviežios mėtos lapeliai papuošimui
Gaminimas.
- Skrudinkite duonos riekeles iki traškumo
- Ant kiekvienos riekelės uždėkite plonai pjaustytas figas ir gabalėlį mėlynojo sūrio
- Apšlakstykite medumi ir pabarstykite smulkintais graikiniais riešutais
- Papuoškite mėtos lapeliais ir patiekite.
Patarimas: jei figų nėra sezono metu, jas galite pakeisti kriaušėmis.