Dalyvaukite konkurse ir laimėkite!

7 idėjos, ką pasigaminti iš pomidorų: apsilaižysite pirštus

Pomidorai
Pomidorai / Shutterstock

Rugpjūtis – tikras pomidorų rojus! Nuo saulės prisirpę, sultingi, kvapnūs – tokie pomidorai yra ne tik skanūs, bet ir be galo universalūs virtuvėje. Jei darže ar turguje prisipirkote daugiau nei suvalgote vienu prisėdimu, metas pasitelkti kūrybiškumą.


1. Orkaitėje kepti pomidorai su česnaku ir žolelėmis

Tiesiog supjaustykite pomidorus pusiau, pabarstykite smulkintu česnaku, druska, pipirais ir mėgstamomis žolelėmis – tinka raudonėlis, čiobreliai ar bazilikas. Pašaukite į orkaitę ~180°C temperatūroje 30–40 min.
Patarimas: Šie pomidorai puikiai tinka prie makaronų, ant skrudintos duonos arba sumaišyti su feta.


2. Gaivios pomidorų salotos su agurkais ir svogūnais

Klasika, kuri niekada nepabosta: pomidorai, švieži agurkai, raudonasis svogūnas ir šlakelis alyvuogių aliejaus su trupučiu obuolių acto.
Papildykite: šviežiu krapu, petražolėmis ar net gabalėliu švelnaus varškės sūrio.


3. Šalta pomidorų sriuba – gaspacho

Karštą dieną nieko nesinori labiau nei kažko lengvo ir gaivaus. Sumaišykite blenderiu: pomidorus, agurką, raudoną papriką, česnaką, svogūną, šlakelį acto ir alyvuogių aliejaus. Šaldykite bent valandą.
Patiekite: su duonos skrebučiais ar šaukšteliu grietinės.


4. Namų gamybos pomidorų padažas žiemai

Jei turite daug pomidorų – virkite iš jų kvapnų padažą: apkepinkite svogūną, česnaką, įdėkite pomidorų, cukraus, druskos, pipirų, žolelių ir virkite, kol sutirštės.
Užkonservuokite arba užšaldykite porcijomis – pravers žiemą makaronams ar troškiniams.

Pomidorai
Pomidorai / Shutterstock

5. Pomidorų užkandis su mocarela ir baziliku (Caprese)

Supjaustykite griežinėliais pomidorus ir mocarelos sūrį, sudėliokite sluoksniais, pabarstykite druska, pipirais ir užpilkite alyvuogių aliejumi.
Klasikinis itališkas skonis, tinkantis ir kaip lengva vakarienė, ir kaip šventinis užkandis.


6. Pomidorų uogienė – saldi staigmena

Skamba netikėtai? Tačiau pomidorų uogienė – tikras gurmaniškas atradimas! Virkite pomidorus su cukrumi, cinamonu, šlakeliu citrinos sulčių ir trupučiu vanilės.
Tinka: prie sūrių, mėsos arba tiesiog ant skrudintos duonos su sviestu.


7. Įdaryti pomidorai – karštas patiekalas be vargo

Nupjaukite pomidorų viršūnėles, išskobkite vidų ir pripildykite įdaru: ryžiais su daržovėmis, faršu, varške ar net tunu. Uždėkite nupjautą „dangtelį“ ir kepkite orkaitėje apie 25–30 min.
Rezultatas: ir skanu, ir gražu – idealiai tinka šeimos pietums ar vakarienei.



Įdomūs video:

Mano išsaugoti straipsniai