Parodykite mums vaiką, kuris nemėgsta nesveikų dalykų! Majonezas yra vienas iš jų. Tačiau jei pažiūrėtume į parduotuvėje esančių majonezų sudėtį, jo tikrai nenorėtume duoti savo vaikams, o ir patys neragautume. Pabandykite majonezą pasidaryti patys.
Norint paruošti vidutinio dydžio (400-450 g) majonezo indelį, jums reikės:
– 2 didelių arba 3 mažų kiaušinių trynių;
– arbatinio šaukštelio Dižono garstyčių;
– arbatinio šaukštelio citrinų sulčių;
– apie 200 ml alyvuogių aliejaus;
– apie 200 ml rapsų aliejaus;
– šaukštelio jūros druskos;
– žiupsnelio maltų baltųjų pipirų.
Atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių, supilkite pastaruosius į indą ir palikite, kad sušiltų iki kambario temperatūros. Vėliau įstatykite dubenį į platesnį, pripildytą karšto vandens. Trynius palengva sukite mediniu šaukštu, kol jie sušils – patikrinkite pirštu, nes labai svarbu, kad tryniai būtų šilti. Tuomet į dubenį dėkite garstyčias, pilkite citrinų sultis ir vėl sukite mentele, o vėliau – elektriniu plaktuvu.
SVARBU plakti taip, kad dubuo nejudėtų, pvz., po dubeniu patyrusios majonezo gamintojos tiesia rankšluostuką arba prašo sutuoktinio pagalbos.
Sumaišykite alyvuogių ir rapsų aliejų. Plona srovele labai lėtai pilkite į dubenį, nenustodami plakti. O pabaigoje naminį majonezą pagardinkite druska ir pipirais.
Šis majonezas tinka ir prie kiaušinių, ir prie sumuštinių, arba kaip salotų pagardas.